Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve Türkiye Grameen Mikrofinans Programı aracılığıyla karşılıksız mikrokredi alan mikrogirisimciler, birer birer yoksulluk sınırının üzerine çıkmaya devam ediyor. Avrupa Birliği 2030 Hedefleri arasında yer alan azaltılmış yoksulluk sınırı hedefi uyarınca Türkiye'de yoksulluk sınırını kaldırmak için mikrokredi veren Türkiye Grameen Mikrofinans Programı, 2021 yılına kadar birçok yoksulu kalkındırdı. Türkiye'de çoğalarak yoksulluktan kurtulan mikrogirisimcilere bir yenisi daha eklendi. 2010 yılından beri Hatay'da miktrokredi alarak girişimini büyüten kuaför Zuhal Aşkar'ın aylık geliri 500₺'den 3000₺'ye çıktı.

"KIRIK BİR DOLAPLA KUAFÖRLÜK MESLEĞİNE BAŞLADIM"

Evli ve 2 çocuk annesi olan Zuhal Aşkar, kuaförlük girişiminin neredeyse 11. Yılına yaklaşıyor. Kuaförünü ilk açtığı yıl, yıllık geliri 6 bin ₺ olan Aşkar, 2020 yılına gelindiğinde yıllık gelirini 36 bin ₺'ye çıkarttı. 2010 yılında mikrokredi alarak girişimini büyütmeye başlayan Aşkar, girişimine dair şunları söylüyor:

"Evlenir evlenmez aileme katkı sunmak için kırık bir ayna, kırık bir Dolapla kuaförlük mesleğine başladım. Belli bir süre bu şekilde insanlara hizmet ettikten sonra dükkanımı yenilemek, yeni ürünler almak için arayış içine girdim. Bu esnada Mikrokredi sistemini duydum. Şube personelinden kredi almanın sartlarini öğrendikten sonra grubunu kurdum ve başvurumu yaptım."

Başvurusunu yaptıktan sonra dükkanını güzelleştirdigini aktaran kuaför Aşkar, uzun vadede kazancını nasıl artırdığını ise şöyle açıklıyor:

"Sonraki yıllarda kredim her bittiğinde Mikrokredinin kapısını çaldım ve defalarca kez kredi aldım, aldığım kredilerin tümünü işyerime kullandım ve daha fazla kazanç elde ettim. Zaman içinde girişimcilik kredisi de kullanmaya başladım. İnsanlara güzel ve güler yüzlü hizmet ettikçe çevreniz büyüyor ve buna bağlı olarak kazancınız da artıyor. Ben çalışıp ev ekonomisine katkı sundukça eşimin, çocuklarımın ve çevrenin de bana olan saygısı arttı."

Mikrokredi almaya devam eden Zuhal Aşkar, kuaför dükkanının aylık gelirini 3 bin ₺'ye çıkarmış durumda.

MİKROKREDİ PROGRAMI NEDİR?

Mikrokredi Programı, teminatsız bir sekilde kredi verecek küçük girişimci grupların kişisel kabiliyetlerinin işe dönüşerek gelir getirmesini amaçlıyor. Kredinin bir insan hakkı olması gerektiği düşüncesiyle hareket eden sistem, şu ana kadar 34 bin aktif girişimciyi yoksulluktan kurtarmış durumda. Program ayrıca, 2006 yılında Nobel Barış ödülü almıştır. Program, Türkiye'de toplam 92 şube ile girisimcilere mikrokredi vermeye devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi