Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılarak emekli maaşlarının asgari ücretin altında olmaması ve emekli aylıklarından vergi alınmaması için kanun teklifi verdi.

7 milyondan fazla emeklinin maaşının, 2 bin 825 TL'lik asgari ücretin altında olduğunu söyleyen Şahin, ''Emeklilik, sosyal güvenlik hakkının ayrılmaz bir parçası ve temel hak niteliğindedir. Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan emeklilik hakkı temel bir insan hakkıdır. Dolayısıyla yaşamlarının büyük bir bölümünde emek harcayan insanların yaşlılıklarında insanca bir emeklilik yaşamaları haklarıdır. Ancak ülkemizde 13 milyonu aşan sayıları ile emeklilerin insanca yaşam koşullarını sürdürebilmeleri giderek daha da zorlaşmakta, ciddi geçim sıkıntıları ile hayatta kalma mücadelesi vermektedir. 7,9 milyon emekli asgari ücretin altında aylık ve gelire mahkum olmuşken, asgari ücretin altında ücret alan emeklilerin oranı 2020 yılında %49,3'e çıkmıştır. Bu koşullar altında geçimini sürdürmekte zorlanan 4,3 milyon emekli ise ya çalışmakta ya da iş aramaktadır. Avrupa ülkeleri içerisinde emekliler arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülke olan Türkiye'de, en düşük emekli aylık ve geliri alan emeklilerin ilk dilimi ile en yüksek emekli aylık ve geliri alanlar arasındaki fark 7,5 kattır. AB ortalaması ise 4,2 kattır.'' İfadelerini kullandı.

"KIT KANAAT GEÇİM MÜCADELESİ VEREN EMEKLİLERİN MAAŞLARINDAN VERGİ KESİNTİSİ DE YAPILMAMALI"

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan %8,36 zammın hiçbir şey ifade etmediğini, en düşük emekli maaşının 1.500 TL'den 1.625 TL'ye çıktığını, en yüksek işçi ve esnaf emeklisinin maaşının sadece 334 TL arttığını ve bunun emeklilerin sorunlarına çare olamayacağını belirten Suzan Şahin, ''Pandemi ve ekonomik kriz koşulları altında birçoğu hastalık risk grubunda yer alan emeklilerin sağlıklı beslenebilmeleri, hijyen malzemesine ulaşımları, doğalgaz, elektrik, su faturaları ve kiralarını ödemeleri de giderek zorlaşmakta. Bu koşullar altında bu kanun teklifi ile en düşük emekli aylığının net asgari ücret düzeyine çıkarılmasını ve emekli maaşlarından vergi kesintisi yapılmamasını amaçlıyoruz.'' dedi.

Meclise getirdikleri her teklifin AKP ve MHP oylarıyla reddedilmesini eleştiren CHP'li Şahin, ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında hesaplanan yaşlılık ve malullük aylığı ile diğer sosyal güvenlik kurumları gereğince ödenen yaşlılık ve malullük aylığı asgari ücretin net tutarından az olmamasını ve yine aynı kanun kapsamında hesaplanan aylıkların neti asgari ücretten düşükse aradaki farkın ek ödeme olarak ödenmesini istiyoruz. Ayrıca kıt kanaat geçim mücadelesi veren emeklilerin maaşlarından vergi kesintisi de yapılmamalı. Milletimizin yararı için getirdiğimiz her teklifi kayıtsız şartsız reddeden AKP ve MHP milletvekilleri vicdana gelir de millet için bu adımı yüce mecliste atabiliriz diye ümit ediyorum.'' dedi.

Editör: Haber Merkezi