Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden, Defne İlçesinin Harbiye Mahallesine noter açılması talebine yanıt geldi. Yapılan yazılı açıklamada talebin gerekliliğinin anlaşıldığını açıkladı.

Adalet bakanlığı şu şekilde açıklama da bulundu; "İlgi yazınız ile Hatay İlinin Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Antakya ve Defne ilçesi olmak üzere iki ayrı ilçe haline geldiği. Defne ilçesine bağlı Harbiye Mahallesi'nin merkezi ve nüfus yoğunluğunun en yoğun olduğu mahallelerin başında geldiği, bu mahallenin ekonomik gelişmişlik açısından da önemli yerlerden biri olup buradaki esnafın ve tüccarın ekonomik faaliyetlerinin daha rahat sürdürebilmesi için bu mahalleye noterlik açılmasının talep edildiği anlaşılmıştır.

Bakanlığımızca 1512 sayılı Noterlik Kanununun 3 üncü maddesi ile tanınan yetkiye dayanılarak ve Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası da alınarak. ülkemiz genelinde tüm noterliklerde iş yoğunluğu ve gelir durumu itibariyle saptanan gelişmeler göz önünde bulundurulmak suretiyle noterlikler ihdas edilmekte olduğu ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 2'nci maddesinde: yeni kurulan noterlik dairelerinin yerinin, o noterliğin bağlı bulunduğu noter odası ile mahalli Cumhuriyet başsavcılığının düşüncesi alındıktan sonra Bakanlığımızca tespit olunacağı öngörülmüştür.

Noterlik Kanununun 71 inci maddesinde "Noterler ayrıca her yılın mart ayı sonuna kadar, geçen yıla ait gelir. gider ve teminat tutarını gösteren bir cetvel düzenleyerek, Adalet Bakanlığına ve Türkiye Noterler Birliğine gönderirler." hükmü yer almakta olup. bu hüküm uyarınca her yıl Bakanlığımıza ulaşan iş cetvelleri değerlendirilerek noterliklerin saptanan iş ve gelir durumlarının gözetilip belirlenen objektif kriterlere uygunluk sağlayan yerlerde noterlikler ihdas edilmekte ve ihdas edilen noterliklerin ihdas alanları Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 2'nci maddesi uyarınca belirlenmektedir.

Bu kapsamda, iş yoğunluğu ve gelir durumu da gözetilerek, bir kamu hizmeti olan noterlik hizmetinin yerinde, etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi, vatandaşların bu hizmete sorunsuz ve hızlı bir şekilde ulaşabilmesini sağlanması amacıyla Hatay ilimizde 2020 yılı ihdas çalışmaları kapsamında 7 adet noterliğe ilave olarak "Hatay "8.", "9." ve "10." Noterliği unvanı adı altında üç adet daha noterlik ihdas edildiği, muhdes noterliklere atama işlemlerine 26.02.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere başlanıldığı anlaşılmıştır.

İhdas edilen noterliklerden Hatay 8. Noterliğinin Defne ilçesi sınırları içerisindeki "Antakya-Yayladağ Karayolunun (Atatürk Bulvart). Ürgen Caddesi ile kesiştiği yerden haşlayarak. Şükrü Kanatlı Caddesi ile kesiştiği yere kadar olan kısımda ve bu kısma açılan cadde ve sokakları 30 ser metre derinliklerinde olacak şekilde" kurulmasına karar verilmiştir."

Editör: Haber Merkezi