İSTANBUL (AA) - Daikin Avrupa, Polonya'daki ilk üretim tesisi olan Lodz'da konut tipi ısı pompası üniteleri için yeni fabrikasının inşaatına başladı.

Şirket açıklamasına göre, bu yıl Avrupa'daki 50'nci yıl dönümünü kutlayan Daikin Avrupa, 1973 yılında Belçika'nın Oostend kentinde kurulan ilk Avrupa fabrikasında üretime başladı. Daikin Avrupa, o günden beri kıta çapında faaliyet göstermeye devam ediyor.

Şirket, 4 Nisan'da Polonya'daki ilk üretim tesisi olan Lodz'da konut tipi ısı pompası üniteleri için yeni fabrikasının inşaatına başladı. Bununla birlikte şirket Avrupa'daki gücünü artırmayı planlıyor. Daikin Avrupa ayrıca, 2030 yılına kadar 3 bin kişiye ulaşacak bir istihdam kaynağı da yaratarak büyümesini sürdürmeyi hedefliyor.

Daikin'in, Avrupa'da hızla büyüyen ısı pompası pazarındaki gücünü artırmayı amaçlayarak hayata geçirdiği 300 milyon avro tutarındaki yeni fabrika yatırımı, Doğu Avrupa'daki en büyük kalifiye yetenek havuzundan faydalanmasına ve doğrudan iş yaratmayı desteklemesine olanak sağlayacak. Polonya'da fabrika için seçilen bölge, pazarlara erişim ve istikrarlı bir tedarik zinciri oluşturmak açısından birçok lojistik avantaja sahip.

- Üst düzey yetkililer temel atma törenine katıldı

Daikin'in, Polonya'nın merkezindeki Lodz şehri yakınlarındaki Ksawerow'da bulunan 320 bin metrekarelik yeni sahasında, geleneksel Japon temel atma töreni şeklinde gerçekleştirilen tören, kıdemli Daikin Avrupa yöneticilerine, üst düzey Polonya hükümet liderlerine ve Japonya'nın Polonya Büyükelçisi'ne ev sahipliği yaptı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Daikin Europe N.V. Yönetim Kurulu Başkanı ve Daikin Industries, Ltd. Kıdemli Yöneticisi Masatsugu Minaka, "yakınlık stratejisi" temelinde yerel köklere sahip olduklarını ve üretimlerini pazara yakın yerlerde gerçekleştirdiklerini belirterek, "Polonya'daki 300 milyon avro değerindeki yatırımımızla, 2030 yılına kadar 3 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Yeni yatırımımızla birlikte Polonya'daki yerel tedarikçilerle uzun yıllar boyunca iş birlikleri geliştirmeyi öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Polonya Cumhuriyeti Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Waldemar Buda ise Daikin'in 300 milyon avro bedelindeki yatırımının büyüklüğüne vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl temmuz ayı başlarında, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Daikin'in üst düzey yöneticileriyle ortaklaşa yaptığımız toplantıda Daikin'in Lodz yakınlarındaki Ksawerow'daki yeni yatırımını duyurmuştuk. Bugün Polonya ve Lodz bölgesi için son derece önemli olan bu projenin uygulanmasına devam ettiğimiz için mutluyum. Daikin'in yeni üretim tesisi, son yıllarda Polonya'da yapılan en büyük yabancı yatırım olmasının yanı sıra Lodz Özel Ekonomik Bölgesi'nde yer alan şimdiye kadarki en büyük yatırım. Elverişli coğrafi konumumuz, pazar büyüklüğümüz, kalifiye yetenek havuzumuz, üniversite sayımız ve yatırımcılara sunduğumuz teşvikler en önemli varlıklarımız arasında yer alıyor. Polonya ekonomisi gücünü ve ayakta kalabileceğini gösteriyor. Daikin'in yeni fabrika yatırımı bunun en önemli teyididir."

- Yeni fabrika, Daikin'in "yakınlık stratejisi"ne tümüyle uyum gösteriyor

Avrupa'nın en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olan Daikin, Avrupa'nın temiz enerjiye geçişinin bir parçası olarak artan talebi karşılamak için enerji tasarruflu ısı pompalarının üretimini hızlandırıyor. 2025 yılına kadar, Avrupa'da her yıl en az 3,5 milyon ısı pompasının kurulması ve yıllık yüzde 30'dan fazla bir büyüme oranını temsil etmesi bekleniyor.

Polonya'da kurulacak yeni fabrika, Daikin'in "yakınlık stratejisi"ne tümüyle uyum gösteriyor. Bu durum Avrupa'da satılan tüm ürünlerin aynı zamanda yerel ihtiyaçları karşılamak üzere Avrupa'da geliştirilip üretilmesi anlamına da geliyor. Yeni üretim tesisi, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Almanya'daki mevcut Avrupa fabrikalarıyla birlikte Avrupa'daki en yüksek sayıda ev tipi Daikin ısı pompasını üretecek güçte olacak.

Kaynak: aa