Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, Suriye'ye insani yardımlarının sınır hattındaki 4 kapıdan sadece birinden yapılabildiğini belirterek, "Güvenlik Konseyinin ilk fırsatta bu sayıyı tekrar arttırması temenni ediyorum. Uluslararası toplum tarafından bu yönde yapılan çağrı ve çabaları destekliyorum. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu olarak bunun takipçisiyiz ve buradaki gözlemlerimi New York'a dönüşümde BM üyesi bütün ülkelerle paylaşacağım." dedi.

Bozkır, beraberindeki BM yetkilileriyle beraber Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki BM Aktarma Alanı'nda incelemede bulundu. Bozkır burada, BM Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts ve diğer BM çalışanlarından brifing aldı. BM Güvenlik Konseyi kararıyla tesis edilen BM Gözlem Misyonunun çalışmalarını ve yardım malzemelerini de inceleyen Bozkır, sahayı gezdi.

Gazetecilere açıklamada bulunan Bozkır, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı olarak bugün resmi ziyaretlerinin son aşaması kapsamında Hatay'ı geldiğini söyledi.

Bozkır, burada 2. Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın gördüğü en büyük insanlık faciası ve dramın yaşandığını vurgulayarak, şunları belirtti:

"Kuzeybatı Suriye'de yaklaşık 2,7 milyon insan yerlerinden edilmiş vaziyette çok zor şartlarda yaşıyorlar. Daha önce Türkiye'ye göç etmiş, Lübnan'a, Ürdün'e göç etmişlerin dışında sadece Kuzey Suriye'de yaşayanlardan bahsediyorum. Yaklaşık 3,4 milyon insan da açlık tehlikesiyle karşı karşıya, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Suriye konusunu 3 kez ele aldı ve bütün veçheleriyle insan hakları olsun, insani yardımlar olsun görüşme imkanını bulduk. Ancak bizzat buraya gelerek bu insani yardım operasyonlarını gözlemlemek istedim. Ayrıca buradaki Suriyeli kardeşlerimin kamplarını da ziyaret edeceğim ve onlarla ilgili olarak da ayrıca gözlemlerimi saptamaya çalışacağım."

"BM İNSANİ YARDIMLARI, TEK BİR KAPIDAN SURİYE'DEKİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTIRILABİLİYOR"

Bozkır, Suriye'ye BM yardımlarıyla ilgili de değerlendirmede bulunarak, şunları kaydetti:

"Maalesef 4 kapı içinden sadece bir tanesi açık ve BM insani yardımları, tek bir kapıdan Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabiliyor. Güvenlik Konseyinin ilk fırsatta bu sayıyı tekrar arttırması temenni ediyorum. Uluslararası toplum tarafından bu yönde yapılan çağrı ve çabaları destekliyorum. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu olarak bunun takipçisiyiz ve buradaki gözlemlerimi New York'a dönüşümde BM üyesi bütün ülkelerle paylaşacağım. Güvenlik Konseyinin bu kararını değiştirmesi ve diğer 3 kapının da açılması yolunda yeni bir karar alınması için elimden gelen bütün gayreti göstereceğim. Gerçekten böyle bir facia karşısında hiçbir ülkenin bunu önleme lüksü yoktur diye düşünüyorum."

Bozkır, daha sonra Cilvegözü Sınır Kapısı'na gitti. Burada Cilvegözü Mülki İdare Amiri Salih Altun ve Türk Kızılay yetkilerince karşılanan Bozkır, onlarla bir süre basına kapalı görüştü.

Ardından tampon bölgeye geçen Bozkır'a ziyaretlerinde, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Serdar Cengiz de eşlik etti.

Editör: Haber Merkezi