Tam kapanma döneminde ben gazeteciyim diyen herkes sokağa çıkma kısıtlamasında sokağa çıkamayacak. Bir gazetecinin kısıtlamadan muaf olması için Turkuaz Basın Kartına ya da 212 Sayılı Basın İş Yasası'na uygun sigortaya sahip olması gerekiyor. Sigortalı olanlar da çalıştıkları gazetenin Sigortalı Hizmet Listesi'ni taşımak zorunda olacak.

HATAY Emniyet Müdürlüğü bugün başlayacak olan 17 günlük tam kapanma öncesinde sahte basın mensupları konusunda önemli bir karar aldı. İçişleri Bakanlığının genelgesi ile basın mensupları sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak. Ancak ben gazeteciyim diyen herkeste sokağa çıkamayacak. Sadece Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın Turkuaz basın kartı sahibi olanlar ve 212 sayılı Basın İş yasasına uygun sigortalı olanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaklar. Cemiyetlerin üye kartları, ya da gazetelerin tanıtım kartları geçersiz sayılacak.

212 sayılı Basın İş yasasına uygun sigortalı olanlar sokağa çıktıklarında yanlarında, üzerinde gazetecilikle ilgili meslek kodlarının yazılı olduğu, gazetelerinin Sigortalı Hizmet Listesi'ni bulundurmak zorunda olacaklar. Turkuaz Basın Kartı taşıyanlar içinse bu belgeyi taşıma zorunluluğu bulunmuyor.

HGC'DEN ALINAN KARARA TAM DESTEK

Başından bu yana gerçek gazetecilerin yanında olan ve her türlü haklarını savunan Hatay Gazeteciler Cemiyeti (HGC) Yönetim Kurulu Hatay Emniyet Müdürlüğü'nün aldığı bu karara destek verdi.

Gazeteciliğin gazeteciler tarafından yapılması gerektiğini belirten HGC Başkanı Abdullah Temizyürek, "Alınan karar çok doğru ve yerinde. Artık sapla samanı ayırmanın vakti geldi. Kim gerçek kim değil ayırt etmek zorundayız. Bu yüzden Hatay Emniyet Müdürlüğü'nü kutluyorum. Sahte gazeteciler konusunda önemli bir adım attı. Umarım bu adım diğer kurumlarımıza da örnek alır." dedi.

Editör: Haber Merkezi