İSTANBUL (AA) - Yapay zeka ve makine öğrenimiyle gayrimenkul değer hesabı yapan Endeksa, tarafsız ve anlık gayrimenkul değerine ihtiyaç duyan tüm paydaşlara hizmet veriyor.

Endeksa'dan yapılan açıklamaya göre, artık yapay zeka hayatın pek çok alanında kullanılıyor.

Yapay zeka ve makine öğrenimi pek çok sektör gibi gayrimenkul sektöründe de önem kazanmaya devam ediyor. Gayrimenkul sektöründe yapay zeka kullanımına dair Türkiye'de de başarılı örnekler bulunuyor. 2017'de hayata geçen Endeksa, yapay zeka ve makine öğrenimi yöntemleriyle gayrimenkul değeri hesaplıyor ve geleceğe dair değer tahmininde bulunuyor.

Endeksa'da bölge bazında gayrimenkul satış, kira değerleri, geri dönüşüm sürelerinin yanı sıra bölgede oturanların demografik bilgileri, sosyoekonomik statüleri, bölgedeki yaşam alanları gibi pek çok detaylı bilgi sunuluyor, Otomatik Değerleme Modeli ile de kullanıcılar belirli bir gayrimenkulün özelliklerini girerek çok kısa sürede değerini öğrenebiliyor.

- "Saniyeler içinde tarafsız ve gerçek satış değerine ulaşmak mümkün"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, gayrimenkul sektöründe yapay zeka kullanımının akıllı ev ve şehir uygulamaları, gelişmiş analizler, gayrimenkul yönetim sistemleri gibi pek çok şekilde olabildiğini belirtti.

Gayrimenkul almak, satmak veya kiralamanın uzun dönemli ve kritik bir işlem olduğunu kaydeden Öğüt, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüm işlemlerde ilk akla gelen ve çok önemli bir konu ise fiyatın doğruluğu, çünkü tüm süreç değer tespitiyle başlıyor. Özellikle gayrimenkul fiyatlarının değişken olduğu bu dönemde bu ihtiyaç daha fazla öne çıkıyor. İşte Endeksa tam bu noktada önemli bir ihtiyacı karşılıyor ve gayrimenkul işlemlerinin güvenle tamamlanmasını sağlıyor. Kullanıcılar gayrimenkulün özelliklerini girerek saniyeler içinde tarafsız ve gerçek satış veya kira değerine ulaşabiliyor."

- "Endeksa, gayrimenkul değerine ihtiyaç duyan tüm paydaşlara hizmet veriyor"

Görkem Öğüt, Endeksa'nın, gayrimenkul piyasası için bir referans noktası konumunda olduğunu ve gayrimenkul değerine ihtiyaç duyan tüm paydaşlara hizmet verdiğini vurguladı.

Kurulduğu ilk günden itibaren gayrimenkul danışmanları tarafından büyük ilgiyle karşılanan ve yoğun bir şekilde kullanılan Endeksa'nın verdiği hizmetlerden bahseden Öğüt, şu ifadeleri kullandı:

"Danışmanlar, Endeksa ile portföylerine alacakları gayrimenkullerin değerini hesaplıyor ve mülk sahibine bölge ile ilgili çok detaylı analiz ve raporlar sunabiliyor. Gayrimenkul danışmanlarının yanı sıra gayrimenkul alım-satım işlemlerini güvenle yapmak isteyen bireysel kullanıcılar da Endeksa'yı yoğun olarak kullanıyor. Endeksa ile gayrimenkul yatırımı yapmak istedikleri bölgeyi inceliyor, detaylı bilgi alabiliyor. Kullanıcılarımız dilerlerse satmak istedikleri gayrimenkulün değerini hesaplayarak, tüm Türkiye'ye yaygın Endeksa üyesi uzman danışmanlardan destek alarak, gayrimenkullerini değerinde, güvenle satabiliyor."

Öğüt, yapay zeka ile gayrimenkul değer hesabından kurumsal firmaların da yoğun olarak faydalandığını kaydederek, gayrimenkul değeri öğrenmek ve sahip oldukları veya yönettikleri gayrimenkullerin portföy büyüklüğünü anlık takip etmek isteyen finansal kurumlara, inşaat geliştiricilerine ve kamu kurumlarına da hizmet verdiklerini anlattı.

Kaynak: aa