65 yaş üzeri ev yasağında olan büyüklerimiz neler hissediyor? Onlar için neler yapabiliriz?
Bu hafta bu konuya değinmek istiyorum. Eriksonun psikososyal gelişimine göre 60 yaş üzeri kişilerde ’ benlik bütünlüğüne karşı umutsuzluk ‘süreci başlar.
Psikososyal gelişimlerinde kişinin seçtiği özel ya da iş hayatında kendini tamamlamış olduğu, artık rutine dönen ‘tükenmiş yaşam’ içindedirler.
65 yaş üzeri kişilerin ev yasağında olması içinde bulundukları gelişim sürecini tetiklememesi adına olabildiğince asılsız çıkan haberlerden uzak tutmalı ve telefonla bile olsa bilinçlendirmeliyiz.
Şimdi ebeveynlik yapma sırası sizde:)
Arayın,sohbet edin, komik videolar filmler izletin. Onları yormayacak şeyler isteyin,birşeyler örmesini isteyebilirsiniz ,yemek yapmalarını isteyebilirsiniz mesela hem siz istediğiniz için mutlu olacak hem de oyalanacaktır.
Peki erkeklerden ne isteyelim diye düşünüyorsanız onlarda bu yaşlarda mutfağa gitmekten keyif almaya başlamıştır,basit yemekler isteyebilir, tamir işlerine yöneltebilirsiniz.Basit oyunlar (tavla okey iskambil oyunları sessiz sinema vb)oynayabilirsiniz. Sene 2020 olunca 65 yaş üzeri kişiler sosyal ağlarda genlere taş çıkarır, yanlarında olamadığınız durumlarda onlara telefonla da yetişebilir oyunlar oynayabilirsiniz.
Kişiden kişiye değişir ilgi alanları iletişim şekilleri bu yüzden kendinize ‘bu süreçten siz etkilenmeyin diye onlar ne yapardı?’ Sorusunu sorun ve düşünün, sizde onlar gibi davranarak onlara en güzel desteği verebilirsiniz. Uzm.klnk.psk.İnci Gündüz