Uzmanların araştırmalarına göre Amik Gölünün plansız kurutulmasıyla bölgede çok ciddi doğal tahribat oluştu. Bölgenin bitki örtüsü ve hayvan türleri önemli ölçüde değişti.
Ülkenin en uzun gövdeli Reyhanlı Barajının su tutmasıyla Amik gölünün göl çanağı 50 yıl sonra yeniden oluştu. 9 ay gibi kısa sürede kuşlar yuvalarına dönerek, doğa adına mükemmel manzaralar ortaya çıktı.
Kuş gözlemcilerine göre Hatay, ülkenin ve dünyanın sayılı kul göç rotası üzerinde. Her yıl bahar ve sonbahar aylarında sürüler halinde göçmen kuşları görmek oldukça mümkün hale geliyor.
Türkiye’nin Yeni Kuş Cenneti
Reyhanlı Barajı kısa süre içinde göçmen kuşlar için ideal bir dinlenme, beslenme ve üreme alanı oldu. Göç yolları üzerinde bulunan Hatay, göçmen kuşlar için ideal bir sulak alan haline dönüşmeye başladı.
129 Kuş Tespit Edildi
Başta doğa severler ve Hatay Tabiatını Koruma Derneği tarafından yapılan gözlemlerde, 129 farklı kuş türü gözlendi. Sayının kısa sürede bu rakamlara ulaşması doğa severler de büyük bir umut doğuruyor. Önümüzdeki dönemde bu sayının daha da artacağı gelen bilgiler arasında.
Hatay’ın Amanos Dağları, Amik Ovası ve su tutmaya başlayan Reyhanlı barajı her yıl çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yaptığı belirtilip, bu sayının daha da artacağı ön görülüyor.