Bir Alman sosyal medya kullanıcısı, yaşanan büyük afetler sonrası devletlerin reflekslerini karşılaştırdığı paylaşımında, Hatay’da yükselen deprem konutlarını örnek gösterdi.
Paylaşımda, 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay’da başlatılan hızlı ve planlı konut üretimi özellikle vurgulandı. En ağır yıkımın yaşandığı illerden biri olmasına rağmen, kısa sürede temel atılan, etap etap teslim edilen binlerce konut, Almanya’da afet sonrası konut üretimiyle kıyaslandı.
Antakya Örneği Paylaşıldı
Alman kullanıcının paylaşımında, Antakya merkezli yeni yaşam alanlarının fotoğraflarına da yer verildi. Bir zamanlar enkaz görüntüleriyle anılan mahallelerin, bugün kalıcı konutlar, altyapı çalışmaları ve yeni şehir planlarıyla ayağa kaldırılmaya çalışıldığı ifade edildi.
“Hatay’da Aylar, Almanya’da Yıllar”
Paylaşımda dikkat çeken ifadelerden biri ise, afet sonrası sürecin zamanlaması oldu. Türkiye’de özellikle Hatay’da aylar içinde yükselen konutların, Almanya’da benzer afetlerde yıllar süren bürokratik süreçler nedeniyle geciktiği vurgulandı. Bu durum, Türkiye’nin kriz anlarında merkezi yönetim gücü ve inşaat kapasitesini hızlı şekilde sahaya yansıtabilmesiyle açıklandı.
Hatay Sosyal Medyada Gündem Oldu
Paylaşım kısa sürede binlerce etkileşim alırken, çok sayıda kullanıcı Hatay’daki yeniden inşa sürecini örnek gösterdi. Yorumlarda, “Hatay küllerinden doğuyor”, “Bu ölçekte bir yıkım sonrası bu hız Avrupa’da mümkün değil” ifadeleri öne çıktı.




