Hatay’da son haftalarda etkili olan yağmur ve kar yağışları, içme suyu ve sulama açısından kritik öneme sahip barajlarda su seviyesini artırdı. Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, Yayladağı Barajı’nın doluluk oranı yüzde 47’ye, Karaçay Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 22,1’e yükseldi.
Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan, 54 milyon metreküp kapasiteli Karaçay Barajı’nda doluluk oranı, kuraklık nedeniyle geçen yıl kasım ayında yüzde 6’ya kadar düşmüştü. Mevsimsel yağışların etkisiyle barajdaki su seviyesi önemli ölçüde arttı.
Kentte içme suyu ve tarımsal sulamada kullanılan önemli kaynaklardan biri olan 6,5 milyon metreküp kapasiteli Yayladağı Barajı’nda ise iki ay önce yüzde 12 olarak ölçülen doluluk oranı, yağışlarla birlikte yüzde 47’ye çıktı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, barajlardaki artışın sevindirici olduğunu belirterek, geçen yıl yaşanan kuraklığa rağmen kentte ciddi bir susuzluk yaşanmadığını söyledi. Öntürk, su ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unun barajlardan, kalanının ise yer altı kuyularından karşılandığını ifade etti.
Kuraklığın küresel bir sorun olduğuna dikkat çeken Öntürk, vatandaşlara su kullanımında tasarruf çağrısında bulunarak, bahçe sulama ve günlük kullanımda daha tedbirli olunması gerektiğini vurguladı.





