Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) ile Türkiye Sürdürülebilir İnsani Yardım ve Eğitim Vakfı (TÜRSİYEV) iş birliğinde, Kırıkhan TİGEM merkezinde kurulan Su Sümbülleri İşleme Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Merkezde, Gölbaşı Gölü’nden toplanan su sümbülleri işlenerek el sanatları ürünlerine dönüştürülecek.
HBB İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından HAKİM Projesi kapsamında yürütülen merkezin açılışına Hatay Vali Yardımcısı Resul Yıldırım, HBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, HBB bürokratları, TÜRSİYEV Genel Başkanı Aylin Uçkunkaya ile vakıf yöneticileri katıldı.
Törende konuşan Hatay Vali Yardımcısı Resul Yıldırım, projenin son derece değerli olduğunu belirterek, istilacı bir bitkinin rehabilite edilerek ekonomiye kazandırılmasının ve katma değer üretilmesinin önemli olduğunu söyledi. Yıldırım, özellikle çalışmaların kadın emeğiyle yürütülmesinin projeye ayrı bir anlam kattığını ifade etti.
HBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise Hatay’ın birçok alanda büyük potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, kentin gelecekte çok daha farklı bir noktaya ulaşacağına inandıklarını kaydetti. Güngör, Gölbaşı Gölü başta olmak üzere Harbiye Şelaleleri ve Mileyha Kuş Cenneti gibi doğal zenginliklerin Hatay’ın önemli değerleri arasında yer aldığını dile getirdi.
Projeyle istilacı tür olan su sümbüllerinin üretime kazandırıldığını belirten Güngör, kadın emeğiyle ortaya çıkan bu dönüşümün hem ekonomik hem de sosyal açıdan kıymetli olduğunu söyledi.
TÜRSİYEV Genel Başkanı Aylin Uçkunkaya da merkezin yalnızca bir üretim alanı değil, doğayla uyumlu dönüşümün, kadın emeğinin ve sürdürülebilir geleceğin simgesi olduğunu ifade etti. Başlangıçta sadece toplanıp imha edilmesi gereken bir bitki olarak görülen su sümbülünün, doğru yaklaşımla değere dönüştüğünü belirten Uçkunkaya, Gölbaşı kıyısında birkaç kadınla başlayan sürecin kısa sürede 30 kadının aktif emeğiyle büyüdüğünü söyledi.

Su sümbüllerinin hasır çanta, sepet ve dekoratif ürünlere dönüştürüldüğünü kaydeden Uçkunkaya, bu üretimle hem çevreye hem ekonomiye katkı sağlandığını belirtti. Ayrıca Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ile iş birliği kapsamında su sümbülünden hayvan yemi ve doğal gübre üretimine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü, böylece projenin sıfır atık modeline dönüştürüleceğini sözlerine ekledi.






