6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin yeniden ayağa kaldırılması amacıyla hazırlanan 2026 Yılı Yatırım Programı kapsamında deprem bölgesine toplam 697 milyar TL yatırım yapılması planlanıyor. Altyapıdan konuta, eğitimden kültüre kadar birçok alanda hayata geçirilecek projelerden Hatay da önemli ölçüde faydalanacak.

Program çerçevesinde Devlet Su İşleri (DSİ), depremden etkilenen 11 ilde sulama sistemlerinin onarımı için 4,3 milyar TL, taşkın koruma projeleri için ise 2,4 milyar TL kaynak ayırdı. Hatay’ı da kapsayan “Depreme Dirençli Şehirler Projesi” için 4,5 milyar TL ek yatırım planlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), deprem hasarlarının giderilmesi amacıyla 9 ilde 4,6 milyar TL tutarında raylı sistem ve altyapı yatırımı gerçekleştirecek. Çalışmaların 2027 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Barınma ihtiyacına kalıcı çözüm sunmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda, dış finansman destekli 8.500 afet konutu inşa edilecek. Bu projeler için 19,9 milyar TL yatırım ayrıldı.

Eğitim alanında ise Milli Eğitim Bakanlığı, deprem bölgesindeki 11 ilde çelik yapılı okul binaları için 1 milyar TL kaynak ayırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da aralarında Hatay’ın bulunduğu illerde tarihi yapıların restorasyonu ve çevre düzenlemeleri için 1,5 milyar TL, kütüphane projeleri için ise 2,1 milyar TL yatırım yapacak.

Adalet Bakanlığı, depremden etkilenen beş ilde adliye, cezaevi ve adli tıp binalarını kapsayan projeler için 2,7 milyar TL’yi aşkın bütçe ayırdı.

Şehir altyapılarının güçlendirilmesi kapsamında içme suyu, kanalizasyon ve atık su projelerine de büyük kaynaklar ayrıldı. DSİ içme suyu projeleri için 750 milyon TL, İller Bankası ise arıtma tesisleri ve isale hatları için 13,9 milyar TL yatırım yapacak. Kanalizasyon, atık su ve yağmur suyu altyapıları için ise 23 milyar TL ek yatırım öngörülüyor.

MEB 2026 AGS 10 Bin Öğretmen Ataması Başvuruları Başladı!
MEB 2026 AGS 10 Bin Öğretmen Ataması Başvuruları Başladı!
İçeriği Görüntüle

Yetkililer, bu yatırımların özellikle Hatay başta olmak üzere depremden ağır hasar alan illerde yaşamın normale dönmesini hızlandıracağını ve bölgenin daha dirençli hale gelmesini sağlayacağını vurguluyor.